Blogg

VÄLKOMMEN TILL

MINDFUL RUNNINGS

BLOGG!

POPULÄRT PÅ BLOGGEN

DET DÄR MED ATT KOMMA IGÅNG...

Jag får ofta frågan hur man ska göra för att komma igång att träna. Särskilt nu när det blir allt ljusare och allt mer vårlikt ute och folk vill börja springa igen… Men det jag tror att de som frågar egentligen menar är hur man ska hålla igång!


Komma igång gör ju de flesta, kanske till och med många gånger under ett år. Men man slutar ofta lika många gånger som man börjar! Att upprätthålla träningsrutinerna och få till kontinuiteten i träningen – det är jättesvårt! Det största misstaget som jag tror att många gör är att man har alldeles för höga målsättningar/ambitioner/krav när man sätter igång. Vid nyår lovar till exempel många sig själva att i år ska jag minsann träna. Varannan dag, minst!

TRÄNING FÖR HÄLSA OCH VÄLMÅENDE

”Jag springer inte för att. Jag springer och i det ligger själva målet.”

Så stod det i ett blogginlägg skrivet av Ann-Sofi Forsmark tidigare i höstas. Så fint hon uttryckte det! Och precis så är det för mig. Jag springer för att jag älskar det. Jag har inget annat mål än att faktiskt få tiden att räcka till för att springa och jag springer på ett sådant sätt som får mig att må bra – både i kroppen och i knoppen.


Jag behöver inte mer. För mig är det tillräckligt att springa bara för springandets skull. För många andra krävs någon form av yttre stimuli för att man ska orka ta tag i och hålla igång sin löpträning. Och för de allra flesta är det olika typer av lopp.

TA DIG UR SLASKEN!

Springer du samma runda i ungefär samma fart varje gång du tränar? Du är inte ensam. Många löpare tränar pass efter pass i den så kallade slaskzonen – den zon där intensiteten är för lätt för att vara tuff och för tuff för att vara lätt. Bryt rutinen så kommer du att få ut mycket mer av din träning samtidigt som den blir betydligt roligare!


Pernilla Ohlsson är personlig tränare och löpcoach på Urban Tribes, ett av Sveriges ledande företag inom löpbranschen.
– Om du tränar samma sak och lika mycket varje vecka vänjer sig kroppen vid det och du utvecklas inte som löpare på det sätt som du skulle kunna göra, säger hon.

ATT SÄTTA MÅL - PÅ RIKTIGT

De flesta av oss har målsättningar. I livet, på jobbet och med träningen. Att ha målsättningar ger oss i många fall fokus – ett fokus som gör att vi kan uppbåda tillräckligt med kraft för att göra det vi behöver för att komma någon vart. Men har du funderat på ditt varför?


Alltså varför du ska nå just de mål som du har satt upp för dig själv. Och om dina målsättningar står i proportion till de insatser du har möjlighet att genomföra för att nå dem?


Många av de målsättningar jag stöter på, särskilt i löparsammanhang, är sådana som liksom rapas upp, utan att man verkar ha tänkt igenom dem särskilt mycket.

SENASTE NYTT PÅ BLOGGEN

VÄRMANDE TE FÖR REGNRUSKIGA PASS

Så här i novembertider kan det vara både mörkt, kallt och regnigt när man ska ge sig iväg ut och springa. Värm dig inför löpturen (och kanske även efter turen) med detta fantastiska te, som inte bara piggar upp utan också sprider en alldeles underbar doft genom hela huset!


Receptet baseras på det traditionella yogi-te som enligt sägen introducerades i västvärlden under senare delen av 1960-talet av Yogi Bhajan. Jag hittade receptet hos Yoga with Adriene och har sedan modifierat det lite för att få mer av det jag gillar mest. :-)


Du behöver: en stor kastrull fylld med vatten (cirka 2 liter), 25-30 hela kardemummakärnor, 20-25 hela kryddnejlikor, 5 kanelstänger...

BACKINTERVALLER MED SPÄNSTHOPP

Det här är ett av mina absoluta favoritpass eftersom det ger finfin konditionsträning samtidigt som det stärker muskulaturen i säte, ben och fötter. Passet passar bra att genomföra de dagar när man behöver något med lite mer variation.


Leta upp en lagom brant backe (inte alltför brant, men inte heller alltför
flack för då blir det svårt att utföra övningarna korrekt).


Värm upp ordentligt genom att jogga 10-15 minuter och köra lite uppvärmningsövningar som får igång kroppen. Kör sedan några stegringslopp för att få upp pulsen innan du sätter igång med själva backpasset.

CIRKELPASS FÖR LATA SOMMARDAGAR

En variant av styrketräning som jag gillar när det är sommar och sol och jag inte känner mig superladdad att träna är cirkelträning. Det känns liksom mer överkomligt när man vet att passet är kort och effektivt, och man får byta övning hela tiden.


En av mina absoluta favoriter är att använda mig av 5-6 övningar, och arbeta i 45 sekunder och vila i 15 sekunder. Oftast kör jag 3-4 varv. Tre varv tar då mellan 15 och 18 minuter och 4 varv mellan 20 och 24 minuter effektiv tid. Men kom ihåg att värma upp och varva ned också!


Här är ett förslag på ett cirkelpass jag brukar använda mig av. Det ger en finfin kombination av styrka och puls och efter att jag kört detta brukar jag känns mig jättenöjd! Och sådär lagom trött!

TIPS & TRIX INFÖR SOMMARTRÄNINGEN

Vi har nu ett närmare två månader långt sommaruppehåll från de gemensamma träningarna framför oss. Jag vet att ni är ganska många som tycker att det är skönt med träningsuppehåll, men jag vet också att ni är minst lika många som fasar för det!


Så här kommer lite tips och trix för att hålla uppe motivationen uppe, förslag på en hel radda med intervallpass och så några sköna styrkepass att testa!


Och jag lovar att jag ska lägga ut några nya härligt jobbiga träningspass under sommaren också!

Läs mer om löpträning och hälsa på vår blogg...


Mindful Runnings blogg handlar om att träna på ett sätt som är bra för både kroppen och knoppen. Vi skriver om träning som gör dig stark inifrån och ut, med fokus på rörelseglädje och hälsa. Välkommen in!

Kontakta oss


Mindful Running

Hyby Kyrkoväg 170, 233 76 Klågerup

E-mail: info@mindfulrunning.se

Telefon: 0735-244462

Copyright @ All Rights Reserved